Douce France - Verhuur van vakantiehuisjes in Zuid Frankrijk ( Ardeche Provence )

Spelregels "Jeu de Pétanque" (Jeu de Boules) 

La petanque - Ardèche
Le jeu de boules - Ardèche  Les boules - Ardèche  Pétanque - Ardèche  l'Esprit du sud- Ardèche
  1. Het spel wordt met 2 ploegen van 2 of 3 spelers gespeeld. Elke speler heeft 2 of 3 ballen. Er mogen niet meer dan 12 ballen in het spel zijn. Wanneer er 2 ploegen van 2 spelers zijn, mag iedere speler dus met 3 ballen spelen. Wanneer er 2 ploegen van 3 spelers zijn, mogen zij niet meer dan ieder 2 ballen hebben. Het is ook mogelijk 1 tegen 1 met ieder 3 ballen te spelen.
  2. De spelers gebruiken metalen ballen, waarvan de diameter tussen de 7,05 en 8 cm mag zijn en waarvan het minimum gewicht niet lager dan 650 gr. en het maximum gewicht niet hoger dan 800 gr. mag zijn. De but is van hout en de diameter is tussen 25 en 35 mm.
  3. De ploeg die begint wordt door loting bepaald. Een speler van deze ploeg kiest het startpunt en tekent op de grond een cirkel waarbinnen zijn voeten kunnen staan (tussen de 35 en 50 cm). De voeten van de spelers moeten binnen de cirkel blijven staan totdat de bal de grond heeft bereikt.
  4. Deze speler werpt de but weg tussen de 6 en 10 meter, op meer dan 1 meter van welke hindernis in de baan (muur, boom) dan ook.
  5. Vervolgens werpt hij/zij zijn eerste bal en probeert deze zo dicht mogelijk bij de but te werpen.
  6. Een speler van ploeg 2 stapt in de cirkel en probeert zijn bal dichter bij de but te werpen of de bal geworpen door ploeg 1 weg te kaatsen. De bal die zich het dichtst bij de but bevindt heeft de leiding.
  7. Daarna speelt een speler van de ploeg, die niet aan de leiding is totdat deze ploeg een bal dichter bij de but werpt als de andere ploeg, enz.
  8. Wanneer een ploeg geen ballen meer heeft, werpen de spelers van de andere ploeg hun ballen en proberen deze zo dicht mogelijk bij de but te plaatsen.
  9. Wanneer alle ballen geworpen zijn telt men de punten. De winnende ploeg heeft zoveel punten als zij ballen heeft, die beter geplaatst zijn als de beste bal van de verliezende ploeg.
  10. Een speler van de winnende ploeg werpt de but van de plaats waar hij zich bevindt en het spel begint opnieuw totdat één van de ploegen 13 punten heeft behaald.